Bronsiolita acuta

Boala foarte frecventa, mai ales in anotimpul rece si in special la sugarul si copilul mic sub varsta de 2 ani, bronsiolita acuta este o boala acuta inflamatorie a cailor respiratorii de calibru mic, fiind determinata de obstructia acestora printr-un proces inflamator. Agentul etiologic sau cauza acestei boli sunt infectiile virale, in special virusul sincitial respirator responsabil de peste jumatate din cazurile de boala. Sursa infectiei este intotdeauna un adult sau un copil mai mare, care tolereaza mult mai bine boala si care de obicei au o forma minora si niciodata nu se prezinta cu un tablou clinic tipic bronsiolitei.

Dintre factorii favorizanti ai bolii sunt importanti sa amintim lipsa alimentatiei naturale– alimentatiei la san-, expunerea copilului in medii aglomerate– la domiciliu dar nu numai, mamele fumatoare (nefiind neaparat necesar sa se fumeze in camera bebelusului). S-a demonstrat statistic ca sugarii care frecventeaza gradinita/cresa fac mai rar bronsiolita acuta decat cei care stau la domiciliu in compania unor mame fumatoare.

Pe intelesul tuturor, cand exista agresiunea virala apare la nivelul bronsiolelor (bronhii de calibru mai mic, situate mai profund in plaman) un edem (umflatura) al mucoasei acestora, se acumuleaza mucus si resturi de celule distruse ceea ce duce imediat la miscorarea calibrului/diametrului acestora. Intotdeauna  rezistenta intampinata de fluxul de aer pentru a patrunde in bronsiolele micsorate ale unui sugar va fi mai mare decat la un adult, dat fiind si calibrul mic datorat varstei. Rezistenta este mare (deci aerul inainteaza cu greu) si in inspir dar si in expir, dar pentru ca lumenul brosiolei este mai mic in expir aerul ramane cumva in interiorul bronsiolelor, capturat, sechestrat.

Debutul bolii poate fi obisnuit, ca in orice rinofaringita cu rinoree, muci- curge nasul,  de cele mai multe ori fara aparitia febrei. Dupa o perioada de obicei  scurta apare tusea, frecventa , spastica , in accese, sugarul nu se mai alimenteaza corespunzator din cauza respiratiei dificile, este foarte agitat, poate aparea si febra moderata, pana in 39 grade Celsius sau poate lispi in continuare. De multe ori parintii se lasa pacaliti de caracterul smiproductiv al tusei- cu secretii, imi spun chiar ca “tuseste mai bine”. Daca tusea este foarte frecventa si cumva mai lunga decat de obicei este bine sa fie consultat medicul cat mai repede.

Clinic bebelusul  va respira greu, adica va avea o frecventa respiratorie crescuta , mai mare de 45-50 respiratii intr-un minut, in formele grave de boala ajungandu-se si la 60-80 respiratii. Ganditi-va ca un adult sanatos respira cam de 14-18 ori pe minut.

Ceea ce este specific brosiolitei este wheezingul. Wheezingul este un zgomot care atunci cand este intens se aude si fara stetoscop, este asemanator unei pisici care toarce si se aude cand apropiem urechea de gurita sugarului, sau medicul stetoscopul. In filmulet este intens, dar de multe ori in realitate trebuie sa fim atenti pentru a-l percepe.

Daca sugarul este dus la medicul pediatru diagnosticul este stabilit imediat , clinic , medicul aude cu stetoscopul raluri, adica pulmonar cum circula aerul prin aceste alveole “racite” este diferit decat de obicei. Ralurile cele mai frecvente sunt sibilante sau subcrepitante, dar uneori chiar si crepitante desi nespecifice. Observa in plus cum copilul respira folosind mai mult burtica, cum apare tirajul-retractia spatiului dintre coaste sau subcoaste- uneori si suprasternal. Expirul este mult prelungit, in formele grave apar balansul toraco-abdominal si chiar miscari de piston ale capului si geamant expirator, cianoza perioronazala sau chiar generalizata. Formele in care sugarul este agitat si se” lupta” sa invinga lipsa lui de aer nu sunt atat de grave ca cele in care acesta este letargic, epuizat, care apar de obicei dupa o perioada in care bebelusul ar fi trebuit dus la medic si ar fi trebuit sa primeasca deja tratament.

Sugarii cu bronsiolita acuta care prezinta si insuficienta respiratorie– respira foarte greu, trebuie spitalizati. Sugarii trebuie plasati in atmosfera rece (18-20 grade) de aceea incaparea trebuie aerisita frecvent si nu asa cum este tendinta in tara noastra sa fie cat mai cald in camera acestuia. Copilul se simte mai bine daca este plasat in pozitie usor ridicata si capul in hiperextensie- se poate pune un rulou sub umeri, dar nu sub capul acestuia. Oxigenoterapie pentru un sugar care se interneaza este primul gest terapeutic al oricarui medic de la camera de garda. Oxigenul administrat pe masca sau pe sonda nazala, in izoleta sau in incubator trebuie sa fie steril, impiedicand astfel suprainfectia bacteriana si umidifiat pentru a evita uscarea secretilor din caile aeriene.

Tratamentul antibiotic este controversat, etiologia fiind virala.  S-a ajuns la consensul ca este indicat sa primeasca antibiotic sugarii cu forme grave, toxice, cand suspectam cu analize sau clinic suprainfectia bacteriana, sugarii care au boli preexistente (maladii cardiace sau respiratorii), sugarii cu malnutritie sau cei febrili cu varsta sub 3 luni.

De retinut un motto al oricarui pediatru: orice sugar febril cu varsta sub 3 luni este considerat pana la proba contrarie a avea SEPSIS adica infectie generalizata, se interneaza obligatoriu in spital si este tratat in consecinta.

Ceea ce intereseaza in primul rand este “deschiderea” bronsiolelor, pentru ca aerul sa patrunda mai bine. Astfel copilul va beneficia de medicatie bronhodilatatoare si de electie este administrarea de adrenalina racemica in aerosoli/nebulizari.

Sunt numeroase pareri care spun ca acesta este unicul tratament eficace si care ar trebui folosit Salbutamolul (Ventolin, Albuterol pentru literatura anglo-saxona) care este beta 2 simpatomimetic- deci teoretic doar, avand cam aceleasi efecte ca si adrenalina- se considera a nu avea nici un efect in aceasta boala si mai ales la sugarul mic. Medicii de familie inca obisnuiesc sa-l prescrie sub forma de sirop, eficacitatea lui fiind pentru aceasta situatie chiar nula. Administrarea lui sub forma de aerosoli este controversata si multe studii spun ca la copilul mic este ineficient, cu toate acestea in practica curenta din tara noastra se foloseste in formele cu insuficienta respiratorie ale bolii cu rezultate foarte bune clinic.

Corticosteroizii administrati pe cale generala- intravenos sau pe cale orala, sau pe cale inhalatorie sunt la fel de controversati. Sunt studii care afirma ca nu sunt indicati pentru ca nu au nici un efect nici in a reduce spitalizarea nici simptomatologia, dar exista de asemenea metaanalize care spun ca administrati precoce reduc inflamatia si durata bolii. In practica se folosesc, mai ales la copiii spitalizati. Sunt utilizati sub mai multe forme: inhalator dexametazona sau fluticasona (flixotide), sau pe cale injectabila : hemisuccinat de hidrocortizon, solu-medrol sau chiar dexametazona.

Efectul asteptat este unul al scaderii inflamatiei locale, de aceea la administrarea pe cale inhalatorie este important intai sa actioneze medicamentul cu efect bronhodilatator -adrenalina sau ventolinul- si abia apoi, dupa minim 7-10 minute sa administram corticosteroidul. Nu se accepta asa cum am vazut de multe ori amestecarea celor doua tipuri de substanta pentru a nu sta copilul prea mult cu aparatul de aerosoli. Cat timp se fac??? Medicul cand recomanda calculeaza o doza pe kilogram corp astfel diluata cu ser fiziologic (in general cantitatea optima la  nebulizatoarele uzuale, nu cele cu oxigen din spitale ci cele cu aer presurizat este de 3 ml volumul total). Intreaga doza trebuie adminstrata, nu un numar de minute, ci pana cand din nebulizator nu mai iese nimic, pentru ca a fost folosita intreaga substanta recomandata.

Hidratarea sugarului este un deziderat important, dar si hiperhidratarea este daunatoare. Asadar o balanta hidrica trebuie stabilita pentru a obtine o vindecare rapida. Copilul spitalizat va primi in jur de 100 ml/kgc/zi de lichide fata de un maxim la sugar care poate fi chiar si de 200, iar cel de la domiciliu va primi cantitati mai mici de lichide spatiate la interval mai mic. Un sugar care in ciuda unei respiratii dificile se va alimenta cu o cantitate mare de lichide- lapte, apa- va respira si mai greu, burtica plina “ajutand” la impingerea plamanului care si asa functiona ineficient.

In medie bronsiolita poate sa se vindece intre 3-4 zile pana la 10-14 zile. Este una dintre cele mai frecvente intrebari care se adreaseaza de catre parinti. Reactivitatea individuala si statusul imun al pacientului fac diferenta. Sugari tratati identic evolueaza diferit. De aceea si vorba populara: exista bolnavi si nu boli!

Asadar bronsiolita este o boala vindecabila, tratata la timp, doar de catre medicul pediatru!


Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link  Abonare prin e-mail

Leave a Reply

65 Comments on "Bronsiolita acuta"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

Felicitari si tine-o tot asa! Super interesante articolele! Pupici, Crisspy

Cristina G.
Guest
Cristina G.

noi suntem contra-argumentul statisticii 🙂 cat a mers la gradinita, treceam din bronsiolita in bronsiolita…asa ca intr-un final am renuntat: stat acasa- copil sanatos!

Anonim
Guest
Anonim

O boala pe cit de frecventa,pe atat de controversat tratamentul ei!
Mi-a placut mult..un subiect larg expus pe scurt extrem de precis!
Felicitari!Alina L.

Irina Costache
Guest

Crisspy este ca de obicei o draguta!Va asteptam pe toti 4 numai langa noi, la Bucuresti!

Irina Costache
Guest

Cristina G. ce a patit copilul tau poate fi un alt subiect: wheezingul recurent. Si nu iese din statistici, era vb doar de a compara cu mamele fumatoare, in speranta ca vor deveni din ce in ce mai putine:). Ma bucur ca sunteti bine acasa, insa poate dupa ce trece iarna va mai ganditi iar? Sunt sigura ca-i placea in mediul de copilasi!

Irina Costache
Guest

Alina iti multumesc 🙂 esti f draguta. Da din pacate e in continuare controversat, chiar dc lucrezi intr-un singur spital vezi cel putin 5 "modele" diferite si cu surpindere am descoperit prezenta antibioticului mereu la IOMC si solu-medrolului la Budimex. Asadar se poate oricum..ne lipsesc inca protocoalele 🙁

Anonim
Guest
Anonim

Felicitari! Foarte interesant articolul! Te urmaresc mereu! 🙂 Pupici!
Ada

Irina Costache
Guest

multumesc Ada 🙂

crisselena
Guest

Felicitari pentru blog! L-am adaugat la "Favorite" 🙂 Imi prind bine toate informatiile de aici, mai ales ca sunt proaspata mamica si cresterea copilului pentru mine e o experienta pe cat de frumoasa pe atat de solicitanta, si de ce sa nu recunosc, un pic stresanta … La cat mai multe articole! Sanatate !

Crissellena

Irina Costache
Guest

Multumesc pentru cuvintele frumoase. Sper sa fie util in continuare. Succes cu copilul, sunt momente de neinlocuit!

Anonim
Guest
Anonim
Buna seara,F. i interesant articolul, felicitari pentru explicatiile amanuntite si extrem de utile. Nu stiu daca aici ar fi potrivit sa va adresez si eu o intrebare, dar incerc totusi : am o fetita de 1 an si 3 luni. La varsta de 9 luni a avut o bronsiolita de care a scapat relativ repede, cu ventolin si flixotide (cam intr-o sapt). Acum suntem la cel de-al doilea episod. A inceput sa haraie cand credeam ca am scapat de o laringita, a urmat o saptamana tratament cu adrenalina si dexametazona, apoi cand credeam (din nou!!!) ca am scapat, a inceput… Read more »
Irina Costache
Guest
Buna seara.Greu de raspuns fara examen clinic.Posibil ca fetita sa dezvolte ceea ce se numeste wheezing recurent, sa aiba ca un fel de "astm bronsic" sa-i zicem acel astm indus viral. Este cauzat de infectii virale si soldat cu hiperreactivitate bronsica si wheezing asa cum descrieti. Tratamentul da, acesta este, corticosteroid inhalator, unii adauga si Montelukast (Singulair). De obicei tratam cu aerosoli se pastreaza mai mult timp si 3 sapt si 6 sapt functie de situatie. Nu are de ce sa va fie frica, veti actiona impreuna cu pediatrul in functie de situatie. Eu zic ca va fi bine, odata… Read more »
Irina Costache
Guest

Imi pare rau ca a durat atata, aparent v-am raspuns in gmail dar nu a fost publicat. Sanatate multa fetitei!

Anonim
Guest
Anonim
Va multumesc mult de tot pentru raspuns. Exact cum ati spus si dvs, mi s-a recomandat singulaire , dar inca nu am inceput tratamentul, m-am gandit sa astept pana ce trece vara, sa vad cum ii merge. pana acum a avut cam 4-5 episoade de bronsiolite, dar niciodata nu a fost nevoie de internare sau tratament cu cortizon injectabil. tot pediatrul mi-a spus ca as putea sa-i dau un tratament pentru imunitate cu isoprinosin , dupa ce l-am intrebat despre asta la sugestia Dvs. o sa incepem un astfel de tratment. nu stiu daca la varsa ei (1 an jumatate)… Read more »
Irina Costache
Guest

Nu, nu are ce sa fie daunator, iar isoprinosinul este o alegere foarte buna.Pentru detalii despre o eventuala consultatie va rog sa-mi trimiteti un mail la adresa sitului mamicapediatru@gmail.com.Situl nu are scopul de a recruta pacienti si de aceea prefer ca toate datele de contact sa ramana anonime online.Multumesc

blue_ellf
Guest
blue_ellf
Buna ziua!Un articol foarte bun si felicitari pentru explicatiile detaliate! Si noi ne confruntam cu o bronsiolita acuta.Fetita mea are 9 luni si i-a fost prescris tratament cu aerosoli( adrenalina+ ser fiziologic),Vibrocil picaturi si Aerius solutie orala.Pana sa ajung cu ea la medic i-am facut singura aerosoli decat cu adrenalina si ser.Am ramas totusi cu o nelamurire. Doctorul mi-a spus sa nu-i folosesc niciun aspirator nazal, decat sa-i fac tratamentul(sa-i aerisesc des camera, sa-i tin o temperatura constanta de 21-22 de grade, sa nu aiba niciun covor sau jucarii de plus).Intrebarea mea este de ce? Multi medici am observat ca… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Buna seara!Va felicit pt articolul dumneavoastra care informeaza multe mamici in mod corect.Si eu m-am confruntat cu o bronsiolita la baietelul meu cand avea 9 luni.Acum are 1 an si o luna si de la 7 luni imi raceste foarte des.a fost racit acum o saptamana i-a curs nasucul si a facut febra 38 de grade i-am administrat KETOF SI PROSPAN ia treut cam intr-o saptamana.Acum are nasucul infundat fara sa aibe mucisori,m-am uitat am crezut ca poate are ii are uscati dar nu se vde nimic,i-am pus ser fiziologic dar degeaba.Sforaie cand doarme si se aude un suierit.Are probleme… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Bun gasit!Avem un baietel de un an si o luna, nascut prematur la 6 luni. Nu am avut probleme cu el pana la 11 luni cand ne-am internat in spital pentru recuperare prin kinetoterapie. De atunci a inceput sa vomite aproape zilnic si a inceput sa tuseasca si sa faca deseori temperatura. Acum ne-am externat din centrul de recuperare robanescu foarte bolnavior. Tuseste rau pana varsa si are febra mai tot timpul care nu scade cu panadol sau nurofen ci doar cu supozitor paracetamol. Mentionez ca IG-Eul este 72 si eozinofilele sunt mult mai mari decat maxima . Ii fac… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Excelent articolul!!! Felicitari maxime! Clar, direct, la subiect!
Tot un medic..:)

Irina Costache
Guest

Multumesc "tot un medic"…acum toata seara m am gandit cam cine sunteti..M-ati facut f curioasa:)

Anonim
Guest
Anonim

baietelul meu de 1 an si 4 luni tuseste productiv si respira greu. medicul de fam. mi-a recomandat eurespal sisop si zinat. ce ma sfatuiti?

Stefan Augustin
Guest

buna seara,
copilul meu, care are 10 luni, a fost diagnosticat cu bronsiolita, iar tratamentul este urmatorul:
-sinupret sol 7pic zilnic,
-picaturi nazale cu neomicina – dimineta si pranz, cate o picatura in fiecare nara
-nassic – 1+1 pic x 2ori /zi (pranz)
-Xyzal sol 5pic/zi dimineata -7zile;
-aerius sirop 2.5ml/zi seara -7 zile;
-aerosoli cu adrenalina 1% 0.5ml+ser fiz 2ml 5 zile;
-la 10 min aerosoli cu flixotide 0.5/2ml – 1ml+2ml ser; 7 zile
Mi se par un pic cam multe medicamente; iar xyzal-ul si aeriusul fac cam acelasi lucru.
Va rog sa-mi transmiteti parerea dumneavoastra. Va multumesc mult.

Anonim
Guest
Anonim
Buna seara.Am descoperit acum acest site si mi se pare util,articolele sint detaliate.As vrea sa cunosc parerea dvs despre singulair.Baietelul a luat timp de 3 luni iarna trecuta pt ca avea weezing recurent si facuse pana la 1 an jumate 2,3 bronsiolite.Mi s/a spus sa nu/i fac test alergologic pt ca e prea devreme.Ati vorbit aici de astm indus.Da rezultat singulair?Lui o raceala mai zdravana ii trecea cu ventolin.Acum,la 2 ani si 8 luni luam preventiv singulaire,desi nu s/a mai auzit acel weezing,dar pt ca merge la cresa raceste mai mult si face des otita.Chiar e necesar singulair/ul?pt ca il… Read more »
ad-pop
Guest

Exista si pentru copii Isoprinosin?

Anonim
Guest
Anonim

Acum am înțeles ce se petrece in corpul fetiței mele de 4 luni care tocmai a fost diagnosticată cu bronsiolita. Foarte explicit articolul! ASA am înțeles ca am procedat corect din instinct,fără sa știu diagnosticul in prealabil. Multumesc!

Anonim
Guest
Anonim
buna…..am un baietel de 1 an si 4 luni si de mic am avut probleme cu el raceste f des cum il scot un pik afara cum imediat raceste dar acum e diferit am fost la f multi medici iam facut f multe analize mereu au iesit bune dar acum cam de o luna de zile imi face temperetura si tuseste nici nu prea mananca iam facut acasa injectii ampicilina cu gentamicina 5 zile dim si seara dat nici o schimbare am fost internata 5 zile iau facut cefort dexa si ampicilina si iam dat si siropuri nurofen ambroxol si… Read more »
Marilena Varga
Guest
Marilena Varga

Excelent articol! Foarte explicit si pe intelesul tuturor! Va multumim!!!

Irina Costache
Guest

Multumesc si eu!

bubulina
Guest
Eu chiar nu mai intzeleg nimic…i-am dat copilului meu Salbutamol degeaba? Are doi ani jumatate si a facut la interval de o luna doua episoade de bronsiolita. La prima i s-a prescris antibiotic din cauza ralurilor care ar indica o suprainfectare (asa s-a exprimat specialistul), la a doua bronsiolita i s-a dat salbutamol sirop si ceva sirop de tuse pe baza de plante (alt specialist pneumolog). Pediatra imi spune ca mai trebuie investigata problema copilului avand in vedere intervalul scurt la care a facut cele doua bronsilite (imi vorbeste de astm bronsic pe fond alergic).Iar eu nu stiu la cine… Read more »
Irina Costache
Guest

salbutamol sirop a primit? efectul este f limitat, dar imp este ca i a trecut, ceea ce inseamna ca ii trecea oricum. Ralurile nu indica suprainfectie. Mai dureaza pn la astm, si dc ar fi sa vbim probabil ar fi unul indus viral.Nu cred ca e cazul sa va agitati, nu a fost nici unul dintre episoade forma severa, nu ati ajuns in spital etc. Eu asa as proceda:)

bubulina
Guest
salbutamol sirop.Si da..formele au fost usoare..maxim doua puseuri de febra, muci putini..Dezamagirea mea vine de la faptul ca prima data i-am dat antibiotic fara sa fie cazul iar la al doilea episod am scapat de raluri fara antibiotic..dar spre sfarsit a facut otita si antibioticul a devenit necesar.Concluzia la ce ati spus mai sus ar fi ca bronsiolitele repetate nu inseamna neaparat drumul catre astm bronsic? Baietelul meu e doar mai "receptiv" la viroze? 🙂 De cand a inceput sezonul rece ne-am tot luptat cu laringite/faringite, tuse reziduala (care ne-a dat mari batai de cap pt ca nu intzelegeam de… Read more »
Irina Costache
Guest

Bronsiolitele repetate da, nu inseamna neaparat drumul catre astm, dar trebuie sa fiti in alerta dc tot repeta episoade bronho-obstructive. Nu, dc face iar il vede medicul si trateaza. Nu uitati de aerosoli!

ana19maria
Guest
ana19maria

buna ziua,
de vreo 2 sapt baietelul meu de 1 an si 8 luni tuseste de 1-2 ori dimineata la trezire-tuse plina.in restul zilei, absolut deloc.i-am facut cateva zile aerosoli cu 1 ml acc si cu 1 ml dexa plus 1 ml ser, pt ca are nasul usor congestiv, dar tusea a ramas.imi recomandati vreun tratament sau sa continui cu aerosolii?
multumesc

Irina Costache
Guest

dexa nu e indicat in aerosoli decat la varste f mici, preparatul nu este conceput de producator pt aerosoli.Se inclocuieste cu un preparat corticoid destinat de ex flixotide. Acc nu folosesc niciodata in aeros la copilul mic pt ca incarca de secretii. In rest e nevoie de consult ca sa opinez.

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua. Fetita mea, in varsta de 1 an si 10 luni, face bronsita din cauza umiditatii crescute din aer. De doua ori s-a intamplat din aceasta cauza. I-am facut aerosoli cu ventolin si fluimucil si cate un puf de flixotide pe zi (recomandarea medicului). A mai facut 2 bronsite din cauze virale pentru care a facut, pe langa aerosoli, injectii cu dexa si antibiotic (ampi cu genta). Ce ar trebui sa fac pentru ca micuta mea sa nu se mai imbolnaveasca din cauza aerului umed?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
O zi buna!

Anonim
Guest
Anonim

buna ziua baietelul meu de 6 luni are lunar bronsiolita se poate administra ceva pentru imunitate?multumesc

Stefana
Guest
Stefana
buna seara! Fetita mea de 2 ani si trei luni a tusit intr-o noapte si a doua zi parea sa aiba dificultati de respiratie. Am mers la un control in urgenta pentru ca de obicei cu tusea sunt f precauta. Diagnosticul a fost de bronsiolita acuta, insuf. respiratorie acuta si angina acuta eritemoasa. Tratament aerosoli cu ventolin, corticosteroizi sub forma de praf(deci oral) si pentru ca am refuzat internarea(mai am o fetita si nu are cine sa stea cu ea) mi s-a recomandat sa o monitorizez la medicul de familie. Precizez ca nu ii curge nasul, nu a facut febra.… Read more »
jena0000
Guest
Buna seara!Am un copil de 3 ani diagnosticat cu bronsita acuta. A avut tratament cu flixotide nebules, aerius, erdomed si zinnat. La spital nu stiu cat de bine a fost ascultat la plamani pentru ca plangea foarte tare.Am ajuns la doctorul de famillie care a a fost ascultat dupa 5 zile. Medicul a fost de acord cu antibioticul pentru ca spunea ca facea pneumonie daca nu il dadeam bine pana aici. Flixotide am dat doar doua zile. La urgente a fost administrat hidrocortizon si ventolin prin babyhaler. Laringotraheita cu bronsita cronica asta a fost diagnosticul.Problema este alta el inca tuseste.… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Şi noi facem rinoadenoidita acută foarte des,mai ales din toamnă de când am început grădiniţă.menţionez că cel mic are 3 ani şi 2 luni şi din septembrie cum scăpăm de una mai stăm puţin şi o luăm de coadă iar…acum avem mai bine de o luna de când ba avem diagnosticul de mai sus,ba am făcut o irită derivă,acum pe la jumătatea lui noiembrie am avut amigdalele umflate,tusea ba e uscată de am ajuns la urgenţă,ba rupe,nasul curge apă însă seara respiră bine.am fost la alergolog şi ne-a prescris flixotide 125 inhaler de 2/ zi timp de 2 luni, xyzal… Read more »
ana
Guest
ana
buna,in primul rand feliciari pentru site,as vrea sa intreb si eu ceva,copilul meu are 4 anisori ,pana la un an jumatate a fecaut dese bronsiolite, mereu infectii respiratorii… dupa zeci de tratament, zeci de medici consultati am ajuns la un medic alergolog care ne a zis ca l face din acuza unei alergii,am descoprit alergia ,am renuntat la lapticulul care ii facea rau , in acel momnt doamna doctor ne.-a zis ca a acumulat foarte multe mucozitati si daca nu scapam de ei se vor infecta mereu si dau probleme, ne-a recomandat atunci u tratament de 3 saptamani cu ser… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Buna ziua, Fetita mea a fost internata la spital cu bronsiolita inainte de craciun (3 zile). Avea 3 luni si jumatate pe atunci. Dupa tratament cu dexametazona injectabila, aerosoli cu ser si adrenalina am scapat. Acum 3 saptamani am fost din nou internata cu ea tot pt bronsiolita dar, in urma trat cu ospamox a facut si diaree, deci a tb sa ii administreze si traatment pt burtica. dupa 5 zile de spital cu HHC injectabil, si aerosoli tt cu ser si adrenalina, dupa 2 saptamani am scapat. IN tot acest timp fetita a harait. Dupa o sapt de bine…a… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Felicitari pentru material! Foarte clar si pe intelesul nostru.BRAVO Irina.
MULTUMIM FRUMOS, D-na Doctor.
Adriana P

Camelia Milea
Guest
Buna ziua,Fetita mea in varsta de 7 luni tuseste foarte tare, este o tuse productiva. Am fost initial la medicul de familie care a constatat ca are rosu in gat si i-a prescris eurespal. Dupa doua zile in care m-am chinuit sa-i administrez siropul, am mers cu ea la pediatru. I-a pus diagnosticul de rinofaringotraheita acuta si i-a dat tratament cu panadol, bromhexim, vibrocil si aerosoli cu hidrocortizon, timp de 5 zile. Credeam ca va fi mai bine , dar fetita a inceput sa tuseasca si mai tare. Am vrut sa merg inapoi la pediatra la care am fost prima… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Cea mai cautata oferta de lucru a anului! Vrem sa extindem fenomenul care s-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: nicoleta_rosnovat@yahoo.com

Georgeta Marian
Guest

Buna seara am o fetita de 3 luni jumate de cand am nascut are tot timpu mucusori mia facut o fata bronsolita si ia facut de 2 ori aerosol in spital si atat tratament iar acuma iara I se aude ceva zgomot cat resira nu mai stiu ce sa fac oare are probleme cu polipi sau face alergie ? Multumesc

Georgeta Marian
Guest

Buna seara am o fetita de 3 luni jumate de cand am nascut are tot timpu mucusori mia facut o fata bronsolita si ia facut de 2 ori aerosol in spital si atat tratament iar acuma iara I se aude ceva zgomot cat resira nu mai stiu ce sa fac oare are probleme cu polipi sau face alergie ? Multumesc

Anonim
Guest
Anonim

buna am si eu o intrebare de obicei cate picaturi de ventolin in aerosol?am o fetita de 1 an si 6 luni a facut bronsolita am fost cu ea la medicul de familie mia dat tratament si nu siau facut efectul si vreau sa ii fac aerosol si nu mai stiun cate picaturi de ventolin sa pun….va rog ajutati-ma!multumesc

Irina Costache
Guest

Ventolinul e o subtanta periculoasa, nu se da dupa ureche sa stiti:), doza se calculeaza in mg/kilogramcorp(kcg), undeva la 0,1 mg/kgc/doza si apoi stiind concentratia ventolinului se afla ml.Mergeti iar la medic!

Anonim
Guest
Anonim
Bună ziua! De când am început grădinița, și noi ne confruntam cu tuse persistenta. Mai exact, din Octombrie băiețelul meu de 3,5 ani nubreuseste sa scape de ea. Se ameliorează câteva zile, cât îl țin acasă, ca sa revină iar tusea când este scos afara/la grădiniță. I-Am administrat în continuu siropele (Eurespal, Propan, Patlagina, Sinecod) și îmi este foarte teama sa nu îi fii făcut mai mult rău. Oricum nu își mai fac nici un efect. Intr-adevăr, când i-am administrat dexametazona 3-5 zile în aerosoli, tusea s-a mai estompat. Precizez ca tușește mai mult la somn, când sta pe orizontala… Read more »
anonim
Guest

Buna ziua
Fetita mea care are o forma destul de severa de bronsiolita a primit de la pediatru urmatoarul tratament: eurespal, sumetrolim, salbutamol si aerius. Toate siropuri…Dupa ce am citit articolul, am inceput sa am dubii asupra efcientei tratementului si a profesionalismului pediatrului