Copilul meu are muci …sau rinofaringita acuta

Rinofaringita acuta este cea mai frecventa boala a copilului mic. Pe intelesul tuturor mamicilor denumirea bolii defineste si simptomatologia: rhino=nas, faringe = “gat”, ita = inflamatie acuta. Asadar o inflamatie acuta a nasului si gatului, de obicei dorigine e virala. Cele mai frecente virusuri implicate in patologie sunt rhinovirusurile. Cat de des este normal sa raceasca un copil: 4-6 episoade/an , unii chiar mai des, frecventa putand creste daca se frecventeaza colectivitati: crese , gradinite.

Perioada de incubatie poate dura de la cateva ore la 1-2 zile maxim, debutul bolii fiind uneori brutal cu febra inalta (40 grade), in special la sugar, dar la copilul mai mare febra poate fi doar moderata sau poate lipsi. Definim inca o data notiunea de febra masurata exclusiv intrarectal prin valoarea temperaturii peste 38 grade, iar febra moderata o temperatura care nu depaseste 39. Uneori febra poate precede instalarea simptomatologiei acute, lucru care determina nelinistea parintilor prin neidentificarea cauzei. Este un moment delicat chiar si pentru medic, mi s-a intamplat de nenumarate ori ca parintii la primul croset febril, uneori chiar fara sa se asigure ca au scazut febra la domicliu mai intai sa-si ia in brate copilul si sa se prezinte la primul spital cu el. Este chiar o imagine pe care o am in minte din nenumaratele garzi, parintii cu sugarul in brate, febril, invelit in patura sau incotosmanat pana la gurita, agitati si speriati intrand pe usa.

Primul gest al parintilor ar fi unul mental : nu intrati in panica. Apoi scaderea temperaturii -subiect la care voi reveni- puteti acum citi AICI si AICI despre febra. De ce spuneam ca este delicat momentul si pentru medic: pentru ca in primele ore semnele clinice (adica ce gaseste pediatrul atunci cand examineaza copilul) pot lipsi cu desavarsire. Simptomele (adica ce prezinta copilul si ce observa pana si mama) pot fi reprezentate doar prin febra, iar febra este un semn ca ” ceva” se petrece in interiorul organismului, ori o infectie, ori o inflamatie. Dar fara semne clinice  nu poti opina asupra cauzei din primele ore. De multe ori parintii nu inteleg, pleaca nemultumiti, a doua zi un alt medic poate observa faringele hiperemic= “rosu in gat” si de multe ori primul medic este discreditat degeaba.

Rinofaringita acuta este o infectie virala care se autolimiteaza- adica se vindeca singura, in 3-4 zile. Asadar cam tot ce depaseste aceasta perioada reprezinta suprainfectie bacteriana. Pentru infectiile virale nu exista tratament etiologic- al cauzei. Antiviralele sunt produse cu tinta exacta pentru anumite boli virale si utilizarea lor este restransa de efectele  adverse importante dar si de autolimitarea bolilor respiratorii virale in general. Cand se pune problema suprainfectiei bacteriene exista tratament etiologic si acesta este tratamentul antibiotic. Cu ce germeni se suprainfecteaza cel mai frecvent rinofaringita la copil: Streptococ de grup A, stafilococ, Haemophilus influenzae si Pneumococ sau Streptococus Pneumoniae. Da, ati citit bine  printre cei enumerati se afla doua entitati pentru care exista vaccinari pe piata: vaccin anti Haemophilus si anti Pneumococ , vaccinuri neincluse insa in schema obligatorie. Dar si despre asta -alta data.

Este important sa stim cu ce germene este mai frecventa suprainfectia bacteriana? Este important in primul rand pentru medic pentru ca desi empirica (deci fara cultura bacteriana si antibiograma) administrarea unui antibiotic sa tina cont de cel mai probabil germene.

Cum se manifesta rinofaringita acuta: la sugar semnele pot cuprinde: stranut, rinoree (curge nasul apos), nas infundat, tuse rara,iritabilitate, agitatie, uneori chiar si scaune diareice insotite de varsaturi. La copilul mai mare senzatia de mucoasa uscata, usturimea ei la nivelul nasului, tuse, rinoree, mialgii-dureri musculare, simptome pe care acesta sper deosebire de sugar le si poate descrie. La sugar boala evolueaza mai dificil pentru ca se interfera suptul, copilul nu se poate alimenta corepunzator , starea generala este afectata, febra asa cum am mai spus poate fi mare.

De baza pentru tratament sunt masurile suportive: hidratarea corespunzatoare, aspirarea secretiilor cu batista sugarului, utilizarea serului fiziologic pentru dezobstructia nasului, antiinflamatoarele si antitermicele clasice utilizate la copil: paracetamol si ibuprofen in doze corespunzatoare. Antibioticul se indica daca se suspicioneaza de catre medic suprainfectia bacteriana.

O boala frecventa si aparent banala poate da insa complicatii, in special la sugar si copilul mic. Vorbim de sugar ca fiind copilul mai mare de o luna si mai mic de un an, iar copilul mic cel cu varsta intre 1-3 ani. Complicatiile cele mai frecvent intalnite sunt otita medie si sinuzita acuta, complicatii care netratate la timp pot da sechele neplacute, chiar si hipoacuzie. Apanajul in special al copilului mic sunt infectiile tractului respirator inferior. Le-as mentiona chiar ca fiind cele mai frecvente, multe dintre rinofaringite se complica cu bronsiolita acuta sau pneumonie acuta cu componenta obstructiva. Evolutia sau nu catre aceste complicatii depinde de multe aspecte printre care si statusul imun al pacientului, cat de bine se apara in momentul agresiunii initiale virale, dar si de eficienta cu care parintii administreaza tratamentul prescris mai ales cel nemedicamentos referitor la hidratare corecta si aspirarea secretiilor nazofarigiene, chiar si cu batista bebelusului


Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link  Abonare prin e-mail

Leave a Reply

45 Comments on "Copilul meu are muci …sau rinofaringita acuta"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Carmen Geanta
Guest
Carmen Geanta
buna ziua; eu am un bebe de 6 luni si a fost diagnosticat la urgente cu infectie acuta a cailor respiratorii, tratament: aerosoli cu 1 ml NaCl 5.85% si 1 ml ser fizioligic, nurofen la 8 ore 2,5 ml si vibrocil picaturi de 3 ori pe zi timp de 3 zile, boala a debutat luni noaptea cand a inceput sa se infunde pe nas de muci, i-am scos de 6 ori intr-o noapte mucii cu batista bebelusului, apoi ziua la fel, cu ser fiziologic ,uneori si fara ser ca avea lumanari la nas, apoi a inceput tusea si marti noaptea… Read more »
carmen
Guest

Revin deoarece nu reusesc sa trimit o intrebare, mi da eroare ca nu am introdus emailul corect desi am incercat cu mai multe emailuri…am uitat sa precizez ca bebele nu a avut febra niciodata, adresa mea de email este carmen.iordak@yahoo.com daca vreti sa-mi raspundeti. Va multumesc.

Irina Costache
Guest

Intrebarea a ajuns. Haraitul acela poate fi wheezing si copilul poate avea altceva decat rinofaringita, in speta bronsiolita.De unde sunteti? Daca sunteti in Bucuresti azi sunt de garda.Ce nu pricep eu este UNDE ESTE MEDICUL PEDIATRU/DE FAMILE? de ce doar la urgenta? de ce a 2 zi dupa urgente sau la 5 zile nu ati mers la pediatru si ati fost tot in camera de garda?

Anonim
Guest
Anonim

buna ziua,

ce tratament recomandati pentru un bebelus de 3 luni diagnosticat cu tuse convulsiva? si cum putem fi siguri ca acesta este diagnosticul corect? ce teste se recomanda?

Alexa

Anonim
Guest
Anonim

buna ziua
ce tratament imi puteti da si mie pentru un bebe de 9 luni?sintome:nas infundat,curge apos,tuse seaca,voma la hranire,si scaun moale?multumesc

Anonim
Guest
Anonim

cu ce as putea lecui rinofaringita la copil de 3 ani nasul ii curge si tuseste strasnic

Anonim
Guest
Anonim

Buna Sera , fratiorul meu de 3 ani jumate are febra,38-39G^ si tuse cu flegma mai ales noaptea ce putem face?

Plesoianu Raluca Elena
Guest
Buna ziua..sa va spun povestea noastra.Din septembrie fetita(3ani si 10luni acum)a inceput sa tuseasca si sa i se infunde nasul.I'am dat Aerius ,Ketof si vibrocil la recomandarea medicului pediatru.A fost o usoara ameliorare.Mai tz putin i'am dat o sticluta de prospan pt tuse.Dupa o perioada de timp vazand ca nu ii mai trece tusea si spunandu'ne ca nu are nimic la plamani am fost la O.R.L.Ni s'a spus ca este necesar scoaterea polipilor.Bun zis si facut.I'am scos insa nu a fost mai bn nici macar o zi dupa,in continuare tuse si nas infundat.Dupa putin timp ni s'a dat sa ii… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

buna am un baietel de 1 an jumate si a fost diagnosticat cu rosu an gat si rinofaringita acuta mi sa dat tratament dar el refuza ori ce fel de mancare si tratament .ai curg ochiisori si nasuca ceva galben lipicios .ce sa fac?

Anonim
Guest
Anonim

De obicei nu am incrdere in articolele de pe internet dar acesta este foarte explicit si bine formulat multumim

Irina Costache
Guest

Cu drag, ma bucur ca simtiti asta 🙂

Anonim
Guest
Anonim
Buna seara, si eu sunt mamica patita cu muci, ce-i drept nu grav, si vreau sa intaresc cele spuse in articol spuand: mamicilor nu stati sa va uitati la nasul copilului ca poate trece ca mai apoi sa vina panica si sa fugiti la spital, mucii nu vin din nimic si nu trec de la sine la copiii mici, eu merg pe schema: muci afara cu aspirator, vit c, la febra antitermice si daca timp de 3 zile febra nu cedeaza si mentine platou sus atunci antibiotic recomandat de medicul pediatru al copilului. Fug de spital ca de al negru… Read more »
maria nane
Guest

Buna seara. am un baietel de 2 ani. de doua nopti doarme foarte agitat, da impresia ca se sufoca, nu poate respira. am vb cu dr pediatru mi-a indicat sa ii dau seara la culcare cu pulmexbaby si vibrocil in nas. problema este ca el nu are mucozitati, nu face febra. astazi a tusit de cateva ori , o tuse expectoranta, dar nu a reusit sa scuipe ce avea din gat. ce poate fi?! El nu a fost racit deloc din mai 2012deci nu este vreo reminiscenta de la vreo viroza…atunci? Si ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!

tamara
Guest
tamara

Buna ziua.copilasul meu de 3 ani a avut o raceala,nasul ii curgea,putin rosu in gat.medicul de fam mi-a zis dau panadol,sumetrolim,acc junior.dupa o saptamana de tratament i-a trecut.dar acum nu ii mai curge nasul nu mai are nimic toata ziua. dar noaptea dupa vreo ora dupa ce adoarme i se pune flegma in gat,se ineaca.nasul nu il are infundat.doar flegma asta il chinuie.am fost din nou la med de fam si ia dat fluidol,robitusin.dar nici o schimbare.nu stiu ce sa fac deja sunt disperata.ce ma sfatuiti?va multumesc

Anonim
Guest
Anonim

buna seara am si eu o fetita de aproape 6 ani mereu avem brobleme cu mucisori as vrea sa stiu ce ai pot pune la aerosol de mucisori nu tuseste iar medicul de familie pediatrru mi-a dat dexamedd si ser dar cam apla de ploae …va multumesc astept raspuns cu stima

Anonim
Guest
Anonim

scuze de greseli butoanele astea

Anonim
Guest
Anonim

Buna seara,fetita mea are6 luni ,acum trei zile am mers cu ea la medicul de familie pentru ca tusea ,dupa consultatie a spus ca nu are nimic dar sa i dau sumetrolim2'5ml la 12ore si rhinathiol 2'5 de doua ori pe zi acum are o tuse plina secretii nazale care le aspir de cate ori este nevoie .Nu face febra si se alimenteaza normal fara varsaturi oare sa merg la alt medic?

Anonim
Guest
Anonim
Buna ziua. Fetita mea de 10 luni si jumatate a inceput cresa saptamana asta si dupa 3 zile a inceput sa-i curga nasul, seara a facut febra, am fost cu ea la spital, diagnostic rinofaringita. Au urmat impachetari, tratament nurofen cu panadol alternativ la 4 ore. Dimineata nu mai avea febra dar i-au ramas mucisorii care acum sunt mai verzui si vascosi. Ieri, dupa 2 zile de stat numai in casa am scos-o putin afara si aseara a facut iar putina febra pe care am rezolvat-o cu impachetarile. Am inceput tratament cu ospamox la 8 ore si intrebarea mea e… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Buna ziua fetitei mele de la 6 luni a inceput sa aiba mucisori albiciosi inn nas ceva mai mult decat de obicei plus un sunet ciudat cand si cand la inspiratie. Medicul de familie ne.a comunicat ca are ceva mai multa secretie si ca de asta se aude acel harait undeva in gat. Dupa 3 saptamani nu s.a obeservat nici o ameliorare. Mergad la un pediatru si in urma analizelor s.a constatat ca are streptococcus pneumoniae in nasuc si ni s.a recoandat vaccinarea. Pai ea e racita deja …are si rosu in gat si nasul plin in continuare…o vaccinez si… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
buna seara, acum o saptamana am fost cu fetita la urgente pt ca avea febra 40 de o zi si nu ii scadea deloc. mi s-a spus ca are rosu in gat iar tratamentul a fost 7 zile de antibiotic plus curatarea nasucului (pt ca avea secretii nazale abundente si respira greu,mai ales noapte)…antibioticul il-am dat doar 6 zile pt ca a7a zi nu l-a mai vrut deloc, il scuipa… iar acum la 3 zile dupa antibiotic ii curge iar nasucul iar secretiile sunt galbene, stranuta cateodata di ii curge si un ochisor…ce e defacut? sa incep sa ii dau… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Si fetita mea de ani 3 ani si 4 luni e mereu racita ne tine o raceala 3 sabptamani o sabptamana e sanatatoasa apoi iar o luam de la capat. Ce sa mai fac ?

Anonim
Guest
Anonim
Fetita are 3 saptamani si are mucisori incolori, nu ii curg. Folosesc ser fiziologic si o para de cauciuc ca sa o aspir. Se alimenteaza bine, nu face febra, respira ok, dar parca e putin mai agitata. Baiatul are 4 ani si in urma unei calatorii cu masina cand am folosit aerul conditionat a ramas cu mucisori-fara febra, apetit normal, doar ca pare ca se ineaca cu ei uneori, ca fetita. Baiatul are tratament- ibalgin, picaturi si puf nazal, aerius-urechiusa stanga pare putin inflamata (asta desi lua septilin de ceva vreme, dar a mers o saptamana in iulie la gradi).… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Ești tare! Soția mea fuge cu el la spital și dacă are mucișori și la spital mai ia vreo 3 viruși și 5 streptococi….Si baga in el antibiotice doctorii… I-am zis sa il tinem acasa sa il tratam … Bv tie

Anonim
Guest
Anonim

Buna seara am o fetita de 2 luni jumate si dupa ce ii scot mucii cu batista bebelusului tot mai se aude un hornait si da senzatia ca se sufoca,dar ea nu are nici o reactie

Irina Costache
Guest

Este racita? Cu batista bebelusului nu se scot niciodata toate secretiile, mai ales cele din anzofaringe, cavum.

Catalin Socoteala
Guest

Sirop de ridiche neagra

Irina Costache
Guest

Multumesc, este o solutie!

Alexandra Bereski
Guest
Buna ziua! Am un bebe de 7 saptamani, de la 4 saptamani ne confruntam cu probleme nazale mai precis horcaiala. Folosesc batista bebelusului in combinatie cu spray pe baza de apa de mare dar fara rezultat horcaiala se aude si devine mai agresiva pe timp de noapte. De multe ori aud cum se inneaca bebe cu flegma si nu stiu ce sa fac. Am fost de 2 ori la control medical si doctorii au zis ca nu are nimic la plamani si ca e normal pt bebelusi sa faca asa. Imi puteti recomanda ceva avand in vedere ca nu suntem… Read more »
Irina Costache
Guest

Exista sugari care intr-adevar au secretii nazale mai abundente si nasul lor fiind mic se aude atat de rau. Totusi pentru certitudine as recomanda un exudat nazal si in functie de rezultat ar putea fi nevoie de tratament local.Pana atunci puteti incerca apa de mare hipertona/hiperconcentrata, ar putea fi mai de ajutor. Sanatate!

Lavinia Popa
Guest

BUNA SEARA AM UN BAIETEL DE 5ANI SI DE VREO TREI SAP A RACIT A AVUT ROSU IN GAT L-AM TRATAT CU ANTIBIOTIC DEOARECE FACEA FEBRA MARE IAR DUPA CE A TERMINAT TRATAMENTUL A RAMAS CU MUCI IN GAT CARE II PROVOACA O RAGUSALA PUTERNICA VA ROG SA IMI DATI UN SFAT CU CE AS PUTEA SA O TRATEZ.VA MULTUMESC ANTICIPAT !

Irina Costache
Guest

Daca este ragusit probabil peste ce a avut a contactat un virus nou care i-a cauzat laringita. Trebuie reevaluat, tratamentul nu poate fi administrat via internet :), dar standard in laringite sunt necesari aerosolii cu Adrenalina si eventual un antihistaminic: Aerius, Zyrtec, Xyzal. Mergeti la medic!

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua.am o fetita de 6 luni si 5 zile si cam de o sapt se aude un horcait in nasucul ei.si nu e racita nu are mucisori.e normal?

Irina Costache
Guest

se poate sa fie normal, fie ca o rinita alergica, fie chiar sa fie debutul unei raceli. scuze pentru intarziere, s-a cam "ascuns" mesajul. A racit pana la urma?

Unknown
Guest

Bună ziua!Am o fetiță de 1a6l și de 3 zile are mucusori, ziua nu poate dormi deloc din cauza mucului, la pediatru mía zis sa aspir năsucul după ce îi pun ser! Dar parcă din ce în ce are mai mulți mucusori! Pana acum din cauza mucusorilor a fct 4 otite. ..

Irina Costache
Guest

Este musai sa mergeti iar la medic sau la un ORL-ist. Poate trebuie si un alt tratament, eventual antibiotic! Sanatate!

Anonim
Guest
Anonim

buna seara.ce pot sa fac in cazul in care baiatul meu de 7 ani tuseste cam la 2 sapt.,intai sec,apoi plin si usor ii trece,dar din cauza ca mai raman secretii (dimineata sunt verzui) o ia de la capat cu tusea seaca apoi devine productiva..cum pot scapa de secretii,numai cu ser nu merge…ceva picaturi sau…??multumesc frumos!

oana
Guest

buna seara.beietelul meu de 7 ani de cand a inceput scoala tuseste la2 sapt.la inceput sec apoi plin si udor usor ii trece dar din cauza ca mai raman secretii (dimineata are secretii verzui) o ia de la capat cu tusea,la fel,intai sec apoi plin etc.ce sa fac? cum pot sa elimin secretiile astea ca numai cu ser fiz.nu merge,ceva picaturi sau ….? multumesc frumos (nosptea sforaie usor din cauza secretiilor)

Calinescu
Guest
Calinescu
Fetita mea are 2 ani si 4luni.A facut odată febra mare cred ca acum 2 luni .medicul nostru nu a putut sa o vadă si mi a spus sa i dau antibiotic.La scurt timp fetita mi a spus ca o doare dintisorul dar fiind prea mica nu am stiut ce sa cred.după au urmat amigdalitele pe care le am observat umflate.am mers iar la medic si am urmat tratament.ea nu a facut rosu în gât si nici febra atata timp cat a avut amigdalitele.medicul m a avertizat ca o sa dureze si ca asa pot sa rămână inflamate.mai tarziu am… Read more »
oana
Guest

buna seara.baiatul meu de 7 ani de cand a inceput scoala tuseste cam la 2 sapt.La incep.tuseste sec apoi dupa vreo 2zile plin si usor usor ii trece dar din cauza ca mai raman secretii care nu se duc de tot (desi incerc cu ser fiziologic mereu,dimineata are secretii verzui in nas) incepe apoi iar sa tuseasca sec,apoi plin etc.la 2 sapt.tuseste.ce sa fac?cum pot elimina de tot acele secretii sa poata redpira normal dar mai ales sa nu mai tuseasca,este groaznic cu tusea seaca. multumesc frumos!

Anonim
Guest
Anonim

Bu

Irina Costache
Guest

Ati vrut sa spuneti ceva si doar atat am primit, probabil:(

Anonim
Guest
Anonim

Pentru tusa noi folosim ridichea cu zahar brut sau miere si siropul Prospan pe baza de iedera; iar pentru nasuc am folosit intotdeauna apa de mare. Nu am exagerat cu aspiratorul nazal. daca in 7 zile nu trece urgent la medic. si daca face febra la fel urgent la medic. Sanatate Antonina

Unknown
Guest

Bună seara. Am un băiețel de 3 luni și are secreții vâscoase la nivelul nasului și în special al gatului. Sunt mai mult transparente. Oricât îl drenam cu ser și îl aspiram se refac. Problema e cu reparația… Câteodată din cauza secrețiilor are o pauza lunga intre a inghiti și a trage aer.Ne e frica sa nu se înece. Nu are febra,nu-i curge nasul și tușește doar când se îneacă… Care credeți ca este motivul pt care au apărut și nu trec aceste secreții și bineînțeles horcait? Ce sa facem? Mulțumesc

Anonim
Guest
Anonim
Bună ziua! Am nevoie de un sfat avizat, deoarece nu sunt sigură că procedez corect în legătură cu bebe. Copilul nostru are 10 luni și până acum o săptămână nu a făcut niciodată febră, nu a răcit și nici nu i-am administrat vreun tratament. Acum 8 zile a făcut febră mare brusc (40.3), inițial fără alte simptome. Am încercat să îi coborâm temperatura cu antitermicele prescrise de medic, în cantitățile aferente greutății lui (10,6 kg. – 5 ml Algin, 6 ml Panadol alternativ). După cum spuneam, i-am administrat 5 ml Algin și după o oră i-am dat un supozitor cu… Read more »
Marinela
Guest
Marinela

Buna ziua ,fetita mea de 5 săptămâni de 8 zile are mucisori aposi se înfundă de azi noapte nu prea a mai mâncat ca nu poate sa respire ,febra nu face ,acum 8 zile a venit medicul de fam la ea si a zis ca nu are nimic e normal ,dar sa tina 8 zile si de doua nopti sa se înfundă asa rău e normal?