Febra la copil

Din 84 de prezentari sambata la camera de garda, peste 50% au fost pentru un singur simptom: febra! Marea majoritate a copiilor aveau febra si la prezentare, fara ca parintii sa ia masuri hipotermizante inante de plecarea de acasa, in plus multi dintre ei fiind excesiv de gros imbracati, unii chiar inveliti in paturi groase.

Ce este febra? Se defineste febra ca fiind temperatura corpului masurata intrarectal care depaseste 38 grade Celsius sau 100,5 grade Fahrenheit. In concluzie nu se scad nici 5 grade nici altfel de masuratori nu sunt valabile. Temperatura la copilul peste 6 ani poate fi luata cu termometrul la axila- cel cu alcool sau cel electronic.Temperatura masurata axilar cu termometrul cu alcool este considerata febra la peste 38 grade, insa, atentie, producatorii fixeaza ei insisi care este valoarea  de la care se considera febra pentru termometrele electronice. Iata ce scrie pe site-ul Omron: In the armpit (axillary): From a medical viewpoint, this method will always provide inaccurate readings, and should not be used if precise measurements are required. Approx. measuring time:1.5 minutes. Normal temperature between 35.2 °C and 36.7 °C.

Surpriza asadar! La axila febra peste 36,7!!! Cine ar fi zis?

Consideram febra mica  pana in 38, 5, moderata pana in 40 grade si febra inalta= hipertemie la peste 40 grade Celsius. Este extrem de important inainte sa se cheme ambulanta sau sa se plece catre camera de garda la urgente sa se incerce scaderea temperaturii. In majoritatea manualelor de pediatrie primul gest descris este acela al : DEZBRACARII COPILULUI. Asigurarea a 18-20 grade in locuinta si hidratarea acestuia vor fi urmatoarele gesturi.

Desi foarte obisnuiti parintii de astazi sa utilizeze antitermicele, cele mai eficiente metode de scadere a febrei raman cele clasice, fizice: impachetarile hipotermizante. Impachetarile nu se fac nici cu otet in sosete, nici cu spirt la gat, ci cu ajutorul unui cearceaf ud la o temperatura “potrivita”, calduta , infasurat in jurul trunchiului pana cand acesta se incalzeste si este inlocuit cu un altul. Niciuna dintre metodele anterioare nu aduce beneficii, ci poate doar sa duca la aparitia chiar a intoxicatiei acute cu alcool din cauza absorbtiei extrem de rapide a spirtului/otetului transcutanat. Metoda “cearceafului”  are la baza un principiu al fizicii: cedarea caldurii de la un corp mai cald-copilul- la un obiect mai rece – cearceaful ud. Prin impachetari repetate se obtine scaderea eficienta a temperaturii.

Acelasi efect benefic il au baile caldute- ar trebui sa se inceapa cu o temperatura cu doar 2 grade mai scazuta decat temperatura corpului, minima fiind 36 grade. Mai greu de efectuat la sugarul agitat, impachetarile raman pentru mine personal, de recomandat ca si prima intentie.

Antitermicele cel mai uzual intalnite sunt: acetaminofenul -Paracetamol, Eferalgan, Panadol, Calpol (toate contin aceiasi substanta activa) si ibuprofenul – Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, cu mentiune ca in Romania este permisa adminstrarea lor doar dupa varsta de 3 luni. Off label se foloseste doar la nevoie Paracetamolul si sub aceasta varsta.

Dozele recomdata sunt de 20-30 mg/kilogramcorp/zi de ibuprofen, respectiv de 40-60 mg/kilogramcorp/zi de paracetamol, divizate in cate 3 prize. Practic la un copil de 10 kg doza totala de ibuprofen pe zi este de 20 ori 10=200 mg.Cum majoritatea solutiilor de ibuprofen au concentratia de 100mg/5ml se foloseste regula de 3 simpla:
100 mg………..5 ml
200mg………….x ml= 10ml

Asadar aproximativ 3 ml la 8 ore. Si da, dc ati observat nr de mililitri este egal cu nr de kilograme.

NU se va folosi niciodata aspirina la copilul sub 12 ani, existand pericolul de sindrom Reye.
Metamizolul a fost scos din uzul pediatric in majoritatea tarilor Europei, inca se foloseste in Romania sub forma de Algocalmin/Novocalmin. Pericolul cel mare il reprezinta agranulocitoza- o afectare a maduvei- in ciuda faptului ca este, si recunosc din practica, cel mai eficient antitermic medicamentos!

Tot la domiciliu si cu rezultate foarte eficiente poate fi folosit Diclogesicul- Diclofenac 12,5 mg administrat intrarectal sub forma de supozitoare. Calea intravenoasa este preferata in spital pentru adminsitrarea Paracetamolului sub forma de Perfalgan la aceleasi doze ca si cele orale.

Medicatia antipiretica se administreaza la orele stabilite, de obicei in primele zile de febra se administreaza la 4 ore alternativ ibuprofenul cu paracetamolul, cu monitorizarea temperaturii la fiecare administrare. NU se administreaza doar la nevoie, in acest mod apar situatiile de hipertemie, cand febra scade apoi extrem de greu.

Dupa disparitia febrei se pastreaza administrarea medicamentelor pentru inca 24 ore sau chiar 36 ore. Daca febra dureaza mai mult de 72 ore in ciuda administrarii antitermicelor sau daca starea generala a copilului este proasta :palid, nu primeste lichide, are buzele uscate, este apatic, somnolent, chiar letargic parintii trebuie sa se adreseze medicului pediatru imediat.

Succes!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

43 Comments on "Febra la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

Ce poza frumoasa! Va pupam si felicitari pt blog. Mama de blonda ciufulita 😉

Adriana P
Guest
Adriana P

Esti o dulce! Poza e minunata.
Toate post-urile tale, sunt super, mai calmeaza mame panicate ca mine.

Irina Costache
Guest

Lisa multumesc! si la multi ani ciufulitei inca o data!

Irina Costache
Guest

Adriana multumesc!ma bucur ca va place si imi dati si mie increderea ca ce fac nu fac degeaba. Dar nu, nu sunteti disperate, suntem cu toatele in primul rand mame 🙂

Anonim
Guest
Anonim

superba poza!si …ce ai scris de febra chiar te linisteste!bravo!pup,alina l.

Irina Costache
Guest

Multumesc draga mea. Da sper sa aiba acest efect, pentru ca in peste 90% din cazuri febra nu e un asa mare inamic.Daca parintii sunt calmi si stiu ce au de facut, totul se rezolva mult mai usor.O pupam pe Maria si ii dorim zile frumoase, fara febra!

Anonim
Guest
Anonim
Buna!spuneai despre folosirea metamizolului ca implica riscuri. Intrebarea mea este: cand devine metamizolul periculos? doar la utilizare frecventa?Am un baietel de 6 luni si tocmai s-a confruntat cu prima viroza din viata lui, viroza ce a debutat (si s-a cam si limitat) la puseuri febrile.La indicatiile pediatrului am folosit supozitoare Novocalmin pentru a-i reduce febra + tratament adecvat virozei. A doua zi (noaptea a facut febra mare) am cerut si o a doua opinie, pentru ca eram nesigura pe acest medicament (din cauza mediatizarii din ultima perioada).Si cel de-al doilea pediatru mi-a recomandat Novocalminul in cazul in care urma sa… Read more »
Irina Costache
Guest
Buna Irina P. Intai scuze pentru intarziere, am depasit, sper, o perioada mai grea de acomodare in noul stagiu de neonatologie.Toxicitatea metamizolului din pacate nu este dependenta de doza, asa cum si scrie in prospect. Riscul cel mare este de agranulocitoza, o afectare a maduvei hematogene care este serioasa dar din fericire rara. Tocmai pt ca nu este controlabil momentul la care poate aparea acest medicament va fi, cel mai probabil, retras de pe piata. In strainatate exista mult mai multa precautie si la folosirea Ibuprofenului, ramanand cel mai "benign" antitermic Paracetamolul. Deci raspunsul meu este pe cat posibil de… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

As vrea sa stiu pe ce durata considerati administrarea antitermicelor a f normala ?
Concret, fiul meu are 1 an si de 4 zile are temperatura in jur de 38,5 care cedeaza la panadol sau nurofen dar revine dupa 10-12 ore …
Dupa primele 2 zile a inceput sa fie foarte infundat si mucios …
La controlul pediatric nu i-au fost depistate rosu in gat, afectiuni la plamani, ganglioni umflati ..

Multumesc frumos.

Irina Costache
Guest
Majoritatea studiilor serioase spun ca antitermicele trebuiesc administrate doar atunci cand copilul are febra si nu la un interval fix. Cu toate acestea , practica mi-a aratat ca febra , mai ales la debutul unei boli acute poate fi f agresiva si aparea astfel incant administrarea la 4 ore alternativ de Ibuprofen si Paracetamol sa fie necesara. Practic eu recomnad schema la 4 ore cu monitorizare a termperaturii prin termometrizare si daca 24 ore nu mai apar temperaturi mai mari de 38 grade scoaterea brusca sau marirea intervalului initial la 8 apoi la 12 ore a antitermicelor. Daca mama are… Read more »
Maria
Guest
Acum am descoperit blogul asta, imi pare rau ca nu l-am stiut mai devreme. Sper ca mai "treci" pe la articolele vechi. Fiu-miu (are un ppic peste 2 ani acum) nu prea face febra. A facut o data, pe la 6 luni, febra mare, cand am fost bolnavi amandoi si analizele de laborator au aratat ca era stafilococ auriu in nas (?!). Apoi, as putea spune ca devine "caldut" (nu, nu-i mai pot infige un termometru in rect de pe la 1 an, e un copil mare, puternic si incapatanat, mi-e teama de ceva mult mai rau daca incerc sa… Read more »
xelomon
Guest

Buna ziua! am o intrebare legata de dozarea Panadolului: ati zis ca un copil de 10 kg trebuie sa ia 3ml la 8 ore.
Medicul de familie mi-a indicat sa-i dau fiecare doza de 5 ml la 10 kg. Acum, la 12 kg, doza e de 7ml.
Diferenta intre indicatii mi se pare foarte mare…

Raluca
Guest
felicitari pt tot! Si noi am ajuns la urgente din caza febrei! Nu am stiut ca trebuie sa ii dau la ore stabilite primele zile( ii dadeam doar la nevoie) si febra crestea si scadea fff greu. Am si eu o mare nelaurire: ii da din 4 in 4 ore sau pot si la 6 ore? Pot alterna nurofen cu panadol ziua si noaptea in loc de panadol spozitoare cu paracetamol? Pt ca noaptea nu suporta siropul(nici ziua dar o obligam..ne e frica noaptea sa n vomite)….eu i-as da din 4 in 4 ore dar din cate stiu nu se… Read more »
Irina Costache
Guest
1. Tratamentul se individualizeaza fct de copil, se poate da si la 4 si la 6 ore in fct de cum creste febra, Panadolul intr adevar poate fi inloc cu paracetamol supoz pt ca un supoz de 125 mg vakloreaza cam cat 5 ml de panadol, asadar dc nu dai panadol dai ..paracetamol supoz . 2. Prin net nu recomand decat chestiuni generale. Copiii se vad se examineaza si apoi se decide. Imi pare rau ca raspunsul a venit greu sper ca fetita s-a vindecat intre timp…de fapt sunt sigura 🙂 Sanatate si astept sa imi mai scrieti, voi fi… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
buna ziua, am un baietel de 1 an si 5luni si de o saptamana a inceput sai curga nasul la urma temperatura si la urma tuse, si vreau sa va spun am rezolvat cu nasucul nui mai curge dar in rest tuseste foarte rau si ami face in fiecare zi temperatura, am fost la medicul de familie si mia prescris , zinat , humex si ibalgin iam dat dar nu se vede ca asi face nici un efect nu stiu ce sa fac sa ma duc cu el la camera de garda?. va multumesc si astept un raspuns. o zi… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

ultimul comentariu e din 17 februarie.poate ar trebui inkis..

Irina Costache
Guest

Blogul meu este unul de nisa, in care temele raman mereu actuale….pentru alti parinti. Commenturile vor ramane mereu deschise 🙂

Laura Visirin
Guest
Am si eu un baietel de 20 luni. I-au crescut foarte foarte greu dintii. Are 6 dinti iesiti de pe cand avea vreo 10-12 luni. Acum ii cresc 4 molari de-odata si mi se pare ca si zona caninilor e inflamata.De 24 h a inceput sa faca febra mai ales seara. Intre 38.5 si 39 (masurata axial in timp ce doarme ca altfel nu pot sa-l tin). Mananca in timpul zilei si pare destul de ok inafara faptului ca e mai agitat decat de obicei. Imi arata cu degetul des inspre gurita si scrasneste din dinti. Insa ma tot intreb… Read more »
Irina Costache
Guest

1. Febra se masoara doar intrarectal la copilul de varsta mica…nu exista "altfel nu pot sa-l iau" POT pt ca trebuie si nu-i fac rau in fapt.
2. Nu exista febra de la dinti
Sper ca sunteti sanatosi pana acum 🙂 pt ca sigur a fost altceva!

Iulia
Guest
Iulia

Foarte ciudat. .. Eu am fost cu băiatul în urgente. ..analize făcute imediat. ..concluzia,febra de la dinți. Cum adică dvs spuneți ca nu exista? ? Dacă “n” medici susțin ca este febra de la dinți. ..si da,poate fi și peste 39 (cazul meu). Mai ales a analizele au confirmat ca nu avea nimic. ..

Dana P.
Guest
Dana P.
Buna ziua,As avea si eu o intrebare. Baiatul meu (9 luni) a avut acum 3 zile febra moderata (maximul 39 grade), masurata rectal. Nu au fost alte simptome in afara letargiei. Am patit exact ca in prezentarile dvoastra, adica m-am panicat si am mers la spital, unde am primit schema cu Panadol si Nurofen la 4 ore si diagnosticul virozei. Dupa o zi de tratament febra a disparut si am intrerupt medicatia. Au aparut de ieri secretii nazale apoase (in cantitate mare si care nu se pot aspira, desi am incercat), respectiv tusea (din ce in ce mai puternica). M-am… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Ce bine ca mai exista si medici pediatrii pe internet unde poti gasi multe pareri si sfaturi…Va felicit

Anonim
Guest
Anonim

buna. am si eu o intrebare: fetita mea a facut azi vaccinul s knd am ajuns acasa iam ăus un supozitor de paracetamol de 250 mg, ea are 4 luni. poate avea o reactie adversa severa? va rog sa imi rasp k sa ma linistesc. mc frum. o seara frum

Anonim
Guest
Anonim
nu mai dati copiilor siropuri nurofen,panadol,ibalgin.sunt foarte daunatoare stomacelelor lor pot face ulcer va spun din proprie experienta, a meu a facut la doar 9 luni chiar daca ii dadeam fff rar.un sfert-jumatate de pastila paracetamol -in fct de varsta,sfarmata si diluata in seringa cu putin ceai este mai eficienta decat siropul care nu-i face decat rau. sunt foarte multi doctori care stiu ca nurofenul in mod special e f rau pt copii insa nu se poate face nimic…pt fiecare reteta cu nurofen prescrisa medicii au avantaje ,,,de aia va dau de fiecare data pt orice are copilul….intrebati un specialist
Anonim
Guest
Anonim

Buna seara,am si eu o intrebare pt d.voastra..sunt mamica unei fetite de 5 luni si ma cam panichez de fiecare data cand puiuta mea prezinta anumite modificari in starea ei..astazi a inceput sa faca temperatura,cam 38,8 si scaunul un pic cam apos,fara a prezenta niciun alt simptom de raceala,nas infundat sau sa-i curga,tuse etc..i-am administrat panadol 4 ml pe zi si noaptea i-am bagat un supozitor cu paracetamol..care credeti ca ar fi cauza?mentionez ca temp i-am luat-o doar intrarectal.Va multumesc din suflet si sper sa-mi rasp..La revedere!

Anonim
Guest
Anonim

buna ziua am un baietel de 6 ani si pe 9 febroarie sa lovit la genunchi a facut lichid.. am facut punctie ,am stat 10 zile cu picioru an ghips si dupa ce lam dat jos, la o zi dupa a anceput cu temperatura ..dr.spune ca nu este din cauza genuchiului atunci din ce cauza nu are absolut nimic nu tuseste nu ai curge nasucu….daca ami poate ras..cineva va rog

Irina Costache
Guest

Mergeti cu el de urgenta la un spital de pediatrie universitarr. Nu este de gluma! Poate fi artrita septica acolo, poate fi doamne fereste o tumora si cu ocazia loviturii sa fi aparut etc etc.De unde sunteti?

Anonim
Guest
Anonim

Buna, si Fetita mea, Maria, a facut febra de la primul dintisor aparut:39,5.Mi s-a recomandat Ibalgin sau Nurofen la 8 ore.Dupa ce ai inceput cu Nurofen sau Ibalgin, dupa 4 ore i se administreaza Panadol sau Paracetamol 125, supozitor.Adica practic i se administreaza alternativ la 4 ore cate un antitermic pana cedeaza febra.Daca nici asa nu da roade se trece la supozitor novocalmin.Atentie novocalminul se administreaza la 12 ore.La mine doar la Novocalmin a dat roade.Sanatate!

Irina Costache
Guest

Nu exista febra de la dinti. A fost o coincidenta! Novocalminul ramane de urgenta, nu exista sa "nu dea roade " antitermicele clasice. In plus masurile fizice vin inaintea Novocalminului!

Iuliana Ftodiev
Guest

si ca MINE :)))

Anonim
Guest
Anonim

Buna. Nepoata mea are febra de 1 luna, nu in fiecare zi dar o face periodic. Prima data am fost internata in spital cu enterocolita. Ne-au externat dar febra nu i-a trecut. Apoi am crezut ca e infectie urinara. Am facut analize dar nimic. Aveti vreo idee ce ar pute fi. Luni mergem iar la analize 🙁 Va multumesc

Doctor Abu
Guest

¿Es su hijo demasiado terco y él o ella desean obedecer siempre you.then visítenos en drabuspellshrine@gmail.com

Anonim
Guest
Anonim
Buna, vroiam sa comentez putin "NU se administreaza doar la nevoie", din experienta mea pediatrica dupa 3-4 zile de febra la care se administreaza antitermicul se poate constanta daca sintomul este viral sau bacterian; in acest caz daca se administreaza constant antitermicul nu se va putea observa evolutia pacientului, starea lui va fi mereu sub actiunea antitermicului. Pediatrii din generatia mai tanara considera ca antitermicul se va lua doar la nevoie iar dupa 3-4 zile de stare febrila se recomanda analize (de sange dar si exudatele). De acord cu tine la continuarea tratamentului antitermic si dupa oprirea starii febrile. Sanatate… Read more »
arakelian
Guest
o sa vin cu experienta belgiana.Febra nu e boala. Febra e simptom, asociat luptei corpului cu bolii, iar unii medici o apreciaza, e semn ca organismul stie sa lupte. La sugari e o atitudine diferita, la copii dupa 6 luni alta, la copii dupa 1 an cu totul altfel. De ex. dupa 1 an aici nu se dau medicamente decat daca se vede ca sufera, altfel un copil de 1 an sta cu febra pana la 40 gr. Mucii sunt o constanta,erau la gradinita la 3-4-5 ani jumatate cu felinare verzi pana la gura; dar nu se intervine medicamentos.Se recomanda… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Am fost la spital cu fetia mea are 1 an jumate fa febra de 4 zile noaptea 39'-40 mia dat tantum verde sprei pentru gat putin inflamata si otita la urechii picaturi ciplox si epitrim .nurofen ce sai fac ca tof fc tem ajutatima.

Anonim
Guest
Anonim

Buna, am doi copii mici, Cel mare are 2a7l iar fetita 11l, cand fac febra primu lucru ii dezbrac, apoi medicam, apoi baita, si trat in cont. Dar nu ma lasa sa ii fac impachetari nici cum, nici comprese, alti copii accepta sau… Sanatate

Bogdan
Guest
Bogdan

"Practic eu recomnad schema la 4 ore cu monitorizare a termperaturii prin termometrizare si daca 24 ore nu mai apar temperaturi mai mari de 38 grade scoaterea brusca sau marirea intervalului initial la 8 apoi la 12 ore a antitermicelor." E oarecum mult mai bine explicat…. Cel mai bine ne-a explicat medicul de la urgenta si anume: Dupa scaderea temperaturii, se urmareste daca acesta are tendinta sa revina atunci se administreaza. A fost mai mult decat explicitiv.. Deci nu neaparat se continua inca 24 ore cum spun unii.. Mi-a placut ce si cum ati scris.

Raluca
Guest
Raluca
Bună seara. După aproximativ 4 ani revin cu o noua problema. De data aceasta este vb despre fiul meu de un an. Momentan ne confruntam cu febra de azi noapte..cel mai mult a avut 39,6. Problema este următoarea: febra apare la intervale f scurte (aproximativ 4 ore sau chiar mai puțin) și scade f greu…paracetamolul pt el este apa de ploaie (are aproximativ 11 kg).niciodată paracetamolul nu i-a scăzut febra..în cel mai fericit caz a mentinut temperatura pt cel mult 3 ore la 38,2 urmând ca în mai puțin de o ora sa urce la 39 (așa s-a întâmplat astazi).singurul… Read more »
vasile adrian
Guest
vasile adrian

sarut mana ..fetita mea de 14 luni face de doua zile febra ni sa spus de la vaccin de la ultimul vaccin ca e posibil sa faca si anumite eruptii in jurul urechilor dar nau aparut iam facut impachetari supozitoare cu tachipirina ce alt ceva ne mai recomandati va multumesc..

Carla
Guest

Buna seara, asi avea o intrebare. Am o fetita de 5 luni si 2 saptamani, a început să facă febra, i-am dat 2,5 mi de panadol asi vrea să știu după cât timp pot sai mai dau in caz ca nu îi scade sau urca febra? Multumesc..