sâmbătă, 19 martie 2011

Update la vaccinari (2)

La recenta Conferinta Nationala de Pediatrie firma Pfizer a oferit tuturor celor interesati comunicatul oficial privind suspendarea temporara a administrarii Prevenar 7 in Japonia. Asadar ca o corectare a informatiei care circula online, este vorba de Prevenar 7 si nu 13. O sa va redau, asa cum l-am primit , o parte din documentul Pfizer:

" In data de 4 martie 2011 Ministerul Sanatatii din Japonia a decis sa suspende temporar administrarea de Prevenar (7 valent)  si a unui vaccin impotriva bacilului Haemophilus influenzae de tip b (este vorba de vaccinul firmei concurente Sanofi), pe baza raportarii a 4 decese la copii care primisera aceste vaccinuri si in unele cazuri, alte vaccinuri concomitent.

In data de 8 martie 2011, Comitetul pentru Siguranta Medicamentelor din Japonia a declarat ca, analizand informatiile disponibile, nu a fost descoperita nici o relatie directa de cauzalitate intre vaccinare si cazurile de decese discutate in cadrul sedintei publice.Comitetul va programa o noua intalnire pentru revizuirea in continuare a informatiilor cu scopul de a decide daca se reia vaccinarea cu Prevenar si vaccinul anti-Hib in Japonia.

In urma analizei datelor disponibile, Pfizer nu a gasit pana la data redactarii acestui document (11.03.2011) nici o relatie de cauzalitate directa intre evenimente si  vaccinare, rezultatul fiind in concordanta cu concluzia Ministerului Sanatatii. () Vaccinarea cu Prevenar continua in toate celelalte tari in care vaccinul a fost aprobat () . Suspendarea implica numai Prevenar in Jpn fara a se extinde la Prevenar 7 sau 13 utilizate in continuare in alte tari."

Documentul este mult mai amplu, ideile principale raman acestea. Ne indruma ulterior producatorul daca avem  nevoie de detalii sa citim caracteristicile produsului pe situl oficial al Agentiei Europene a Medicamentului si sa adresam orice intrebare pe care o avem noi ca medici si dumneavoastra ca parinti doamnei medical advisor la adresa de mail: monica.turiga@pfizer.com

Ca o parere personala, probabil ca intre garzile mele de sapatamana viitoare Prevenar 13 va disparea din frigider si poate mai tarziu, dar mai bine decat niciodata, Andrei va fi vaccinat.:)

5 comentarii:

 1. Multumesc mult! sper sa fie de bun augur si de folos.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua! Am si eu un licurici de ian-feb 2009 :) si am inceput cresa. Merge cate 1 sapt si 2-3 sta acasa cu tratament de viroza. Am facut si 2 otite pana acum. As vrea sa o vaccinez impotriva streptoc. pneumonae...dar nu stiu ce vaccin sa aleg: Prevenar 13 sau Pneumo 23. Care e diferenta intre ele? La noi la cresa au fost vaccinati si copii de 2 ani cu Pneumo 23, din motiv ca ar avea cu 10 tulpini in plus (desi unii zic ca se vaccineaza dupa 2.5 ani). Va rog mult daca aveti mai multe surse de informatii, ajutati-ne si pe noi sa luam o decizie buna. Multumesc mult!

  RăspundețiȘtergere
 3. Raspunsul meu este Prevenar!

  Iata ce spune producatorul: PNEUMO 23® [Pneumococcal Polysaccharide Vaccine] is indicated in persons two years of age
  or older for the prevention of invasive infection, such as bacteremia, pneumonia or meningitis,
  caused by the serotypes of pneumococci contained in the vaccine." deci producatorul recomanda dupa 2 ani.

  DAR , in prospect este adaugat: " In accordance with the National Advisory Committee on Immunization (NACI), pneumococcal polysaccharide vaccine is recommended for individuals ≥5 years of age who are at high risk of invasive pneumococcal infection" . Interpretabile frazele ..Una peste alta infectionistii de la Institutul de boli Infectioase Matei Bals recomanda peste 5 ani Pneumo 23 si intre 2 si 5 ani la copii nevaccinati anterior Prevenar sau Synflorix. Sper ca ti-am fost de ajutor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc mult Irina! Mi-ai fost de mare ajutor! Daca am inteles corect si Andrei va fi vaccinat cu Prevenar. Sa-i fie de folos si sa-l apere de otitele astea urate! Postarile de pe blog, cu siguranta cer efort si timp, dar pe mine una ma poti adauga in sacul de multumiri :).

  RăspundețiȘtergere

Top postari