Batista bebelusului- mituri

Dispozitiv nazal inventat de o unguroaica, batista bebelusului a intrat in uzanta de zi cu zi de cativa ani incoace, initial timid apoi majoritatea mamelor s-au convins de utilitatea lui. Principala motivatie a aparitiei acestui dispozitiv pe piata este faptul ca pana in jurul varstei de aproximativ 3 ani majoritatea copiilor nu isi sufla singuri nasul.

Cum se foloseste: dispozitivul se monteaza la aspiratorul din casa (da, la acela cu care aspiram pe jos in casa). Majoritatea aspiratoarelor au un reglator al puterii cu care absorb, de acolo trebuie sa reglam si noi intensitatea cu care se aspira. Dispozitivul se introduce la baza narinelor, fara a incerca sa fim extrem de agresivi, mai ales la copilul mic. Initial se administreaza ser fiziologic sugarului in pozitie culcat, iar apoi aspirarea secretiilor din nas se face cu copilul ridicat, asadar in pozitie verticala. In acest fel este mai comod si pentru sugar dar ajuta si gravitatia la aspirarea cat mai multor secretii.

Mituri pe care le-am tot auzit de-a lungul anilor de la mamici:

– aspiratorul folosit “infecteaza” copilul. Nimic mai fals, folosim aspiratorul exclusiv pentru a trage secretiile si nu pentru functia de a sufla. De altfel in mai toate situatiile medicale in care se aspira (neonatologie, dentist) sterile sunt capetele dispozitivelor care vin in contact cu pacientii si nu “doza”,” motorasul” cu care aspiram propriu-zis.

– aspiratorul nazal duce la formarea si mai multor secretii. Este ca si cand am spune : nu ne suflam nasul pentru ca se infunda mai rau. Sugarul mic nu se odihneste bine, nu se alimenteaza corespunzator,  elemente esentiale si care pot fi ameliorate, chiar si pentru scurt timp folosind batista bebelusului.

Nu abuzam de acest dispozitiv daca nu avem un copil racit. In general secretiile nu sunt atat de numeroase daca sugarul nu are o boala respiratorie si atunci pot fi folosite metode mai usor de acceptat si de catre copil, cum ar fi aspirarea cu ajutorul  pompei de cauciuc/ sau doar apa de mare sub forma de sprayuri presurizate. Nu este o metoda agreeata de nimeni, dar beneficiul observat a depasit acest impediment.

– multe mamici ajungand la spital cu copilul doresc sa foloseasca tot batista bebelusului. Metoda aceasta este destinata domiciliului si daca lucrurile sunt atat de complicate precum sa necesite internarea inseamna ca batista bebelusului poate fi considerata depasita. In spitale copilul se aspira cu mult mai multa eficienta folosind sonde speciale care patrund in narine, in zone inaccesibile pentru dispozitivul de acasa. (later edit: nu toate spitalele au sonde si atunci batista bebelusului ramane utila)

Batista bebelusului are in general trei componente: un furtun, un tub colector si un adaptor. Furtunul are in varf un cap efilat care se introduce la baza narinelor. Doar aceasta parte se sterilizeaza. Restul se spala cu apa rece, in jet puternic. Exista numeroase dispozitive acum pe piata sub aceiasi denumire, personal agreez dispozitivul care se gaseste mai putin frecvent, in cutie albastra si  care are capatul mai subtire si mai potrivit de folosit de la sugarul mic.( later edit, adicatelea vreo 5 ani jumate mai tarziu: am folosit si dispozotivul din cutia galbena si ne-am “inteles” foarta bine).

In cele din urma mitul ca este un dispozitiv neavizat de ministerul sanatatii nu mai este de actualitate, batista bebelusului nu poate lipsi din nici o casa in care exista un copil sub 3 ani racit.

Later edit: anul trecut am folosit eu pentru prima data batista bebelusului, adaptata aspiratului cu gura. A fost un dispozitiv extrem de necesar in momentul in care a trebuit sa zburam cu avionul cu Vladut racit, il recomand cu incredere. 


Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link  Abonare prin e-mail

Leave a Reply

2 Comments on "Batista bebelusului- mituri"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Alexa
Guest
Alexa

Eu am fost acuzata ca traumatizez copilul, ca ii voi aspira plamanii…ca e o metoda barbara…lipsa informatiei naste monstri. Am investit intr-un aspirator silentios si nu se mai sperie… Mi se pare cea mai tare inventie batista bebelusului…

Batista
Guest
Batista

Multumim pentru acest articol informatic, multe mamici apreciaza.